Historie

Hoe het begon

In een eenvoudige arbeiderswoning, gelegen in het verlengde van de Abdijlaan te Egmond-Binnen woonde tot kort voor de oorlog het gezin van tuinderknecht Piet Tervoort.

Om in de tijd dat er op het bollenveld weinig te verdienen viel toch verzekerd te zijn van inkomsten was Egmondse Piet niet alleen tuinder, maar ook huis- en decoratieschilder, rijwielhersteller, 'heerenkapper', hulp bij uitvaartdiensten en... strandjutter. Dit laatste vooral was zijn grote passie. Met een omgebouwde legerfiets uit de jaren dertig was hij langs de vloedlijn - weer of geen weer - in zijn element. Bij gunstige wind werd het strand, na een januaristorm, door hem in zuidelijke richting soms wel tot aan de voet van de Noordpier van IJmuiden afgezocht.Volgeladen werd dan via de beschutting van de duinen weer de terugweg naar Egmond ingeslagen. Zonder het zelf te weten, was hij al fietsend langs het strand, als een der eerste Noord-Hollandse beachbikers, de ware pionier, wiens voorbeeld vele jaren later met de komst van de 'dikke-banden-fiets' door velen zou worden gevolgd. Piet Tervoort is al lang niet meer. Maar zijn achterkleindochter vond op zolder nog enkele foto's. Mede aan de hand daarvan werd het idee van een strandrace voor mountainbikers vanuit Egmond geboren.

Succesverhalen van de afgelopen edities


2023
In 2023, de 22e editie, had Egmond-Pier-Egmond een nieuwe titelsponsor; GP Groot. De GP Groot Egmond-Pier-Egmond vond dit jaar plaats op zaterdag 7 januari. Een stevige zuidwesten wind zorgde ervoor dat het richting de pier in Velsen-Noord rustig aan ging, met weinig ontsnappingspogingen. Eenmaal op de terugweg naar Egmond aan Zee, werd de gashendel flink opengedraaid. Op het strand demarreerde Stijn Appel op het juiste moment, om vervolgens solo te finishen. Vlak achter hem finishte de Belgisch kampioen Jordi Warlop op een 2e plek. Thomas Joseph maakte het podium bij de mannen compleet. 
Bij de vrouwen pakte Riejanne Markus, in 2022 Nederlands kampioen op de weg, de winst. Zij profiteerde van een valpartij van Pauliena Rooijakkers die uiteindleijk op 2 seconden achter Riejanne 2e werd. Tessa Neefjes veroverde het brons. 

2022
Wederom was de organisatie van de Egmond-Pier-Egmond, net als het voorgaande jaar, genoodzaakt om de strandrace af te lasten vanwege de coronapandemie. Binnen de kaders van de op dat moment geldende coronamaatregeleen heeft de organisatie geacht dat het niet verwantwoord was om de Egmond-Pier-Egmond te laten plaats vinden. 

2021
In 2021 moest de Egmond-Pier-Egmond vanwege de coronapandemie worden afgelast. Om de strandfietsers te blijven uitdagen en inspireren, heeft de organisatie van de Egmond-Pier-Egmond de Le Champion Winter Challange aangeboden. Hierin kregen deelnemers aan de challenge van 1 t/m 31 januari iedere week een nieuwe uitdaging in de Le Champion Strava Cycling Club. Onder de deelnemers werden gave prijzen verloot. 

2020
Ook in 2020 stond er een enorm sterk veld aan de start van Egmond-Pier-Egmond. Met een flinke wind vanuit het zuidwesten was het meteen een strijd tegen de elementen op het strand. Na het keerpunt bij de Noordpier was het volle bak voor de profrenners en probeerden sommige rijders een gaatje te slaan. Uiteindelijk was het Sebastian Langeveld die echt wegreed van de groep en in zijn eentje op de boulevard naar de finish reed. Hij pakte de overwinning in deze 21e editie van Egmond-Pier-Egmond en bleef Johnny Hoogerland (plek 2) en Stijn Appel (plek 3) voor. Dit is, na de eerste plek in 2009 en 2014, al de derde overwinning van Langeveld in Egmond, een uniek prestatie. Bij de dames ging de overwinning naar een nieuwkomer in het damespeloton. Tessa Neefjes wist Maud Rijnbeek (plek 2) en de Belgische Grace Verbeke (plek 3) voor te blijven en pakte zo haar eerste overwinning op de Boulevard Noord in Egmond aan Zee.

2019
Na een sensationele sprint heeft Timothy Dupont de 20e editie van Egmond-Pier-Egmond in 2019 gewonnen. Op de boulevard van Egmond aan Zee klopte de Belg favoriet Lars Boom met een banddikte verschil. De Belg mag zich met trots winnaar noemen van deze 21e editie, die de boeken ingaat als heroïsch, door een krachtige wind en pittig strand. Het podium werd compleet gemaakt door Lars Boom en Ivar Slik. Bij de vrouwen ging de winst naar Rozanne Slik.

2018
De 19e Egmond-Pier-Egmond in 2018 werd na een spannende strijd en een ruime voorsprong van Rick van Breda toch gewonnen door Jasper Ockeloen. De renner wist bij Castricum aan Zee bij Rick van Breda te komen door over de strobalen te springen met fiets en al. Pas in Egmond aan Zee op de Boulevard Noord nam Jasper Ockeloen de koppositie over van Van Breda. Bij de dames zorgden Nina Kessler en Rozanne Slik vanaf de strandafgang in Egmond aan Zee direct voor een duidelijke kopgroep. Eendrachtig werkte ze samen en oogde ze beide sterk. Uiteindelijk won dik verdiend Nina Kessler de 20e editie van Egmond-Pier-Egmond. Bij deze 20e editie deden bijna 3.500 fietsers mee.

2017
De 18e Egmond-Pier-Egmond in 2017 werd gewonnen door Jordy Buskermolen. Na de lus in Castricum pakte hij een ruime voorsprong en gaf deze niet meer uit handen. Bij de dames bevestigde Nederlands én Europees kampioen strandracen Pauliena Rooijakkers wederom haar officieuze titel van strandkoningin. Bij deze 19e editie deden bijna 3.700 fietsers mee.

2016
De 17e Egmond-Pier-Egmond in 2016 is na een zinderende finale gewonnen door de Belg Timothy Dupont in 57.12 minuten. Hij versloeg op de streep de plaatselijke favoriet Bram Imming. “We waren aan elkaar gewaagd, het is plezant dat ik gewonnen heb”, sprak de 28-jarige wegrenner na afloop, onder luid gejuich van het meegekomen Belgische publiek. Bij de vrouwen ging de winst naar Roxane Knetemann in een tijd van 58.35 minuten. Beide tijden betekenden een nieuw parcoursrecord.

2015
In 2015 heeft Richard Jansen onder barre omstandigheden de 16e Egmond-Pier-Egmond gewonnen. Een krachtige wind, een hagelbui en een zwaar strand zorgden voor extreme omstandigheden en een prachtig gevecht om de winst. Bij de strandopgang bij Egmond aan Zee reed de 19-jarige renner van Imming/De Zeeleeuw in volle gang omhoog. Bram Imming en Sebastian Langeveld hadden hier geen antwoord op en eindigden als tweede en derde. Bij de vrouwen zegevierde Pauliena Rooijakkers. Beide winnaars kregen de rood-wit-blauwe trui omgehangen voor de Lotto KNWU NK Strandrace, ook ontvingen zij de nieuwe Egmond-Pier-Egmond trofee.

2014
In 2014 was het ploeteren op het strand tijdens de 15e editie van Egmond-Pier-Egmond. “Dit was misschien wel de zwaarste strandrace die ik ooit heb gereden”, evalueerde winnaar Sebastian Langeveld na afloop. Hij won deze heroïsche editie vandaag afgetekend. Na hem kwam op anderhalve minuut achterstand Bram Rood binnen. Derde werd vaste podiumganger Kevin van Hoovels (België). Favoriet Marianne Vos was de snelste vrouw. “Het leek wel drijfzand. Het was heel zwaar vandaag”, aldus Vos. Roxane Knetemann werd tweede en derde werd Alieke Hoogenboom.

2013
Tijdens de 14e Egmond-Pier-Egmond in 2013 waren alle ogen gericht op Marianne Vos. Het mannenveld had een taaie aan Vos, die niet alleen won bij de vrouwen, maar ook nog eens vijftiende overall werd. Bij de mannen ging de winst opnieuw naar Rob van der Niet. Hij demarreerde nog voor het keerpunt bij de Pier en reed oersterk richting de finish, waar hij na 1.04.27 minuten binnenkwam. De Belg Kevin van Hoovels en Roy Rotteveel volgden 24 seconden later op de boulevard van Egmond aan Zee. Er deden 3.941 deelnemers mee en de omstandigheden waren vandaag ronduit gunstig.

2012
2012 werd op zaterdag 7 januari gereden onder prima omstandigheden: het strand was hard en het was niet zo koud. Al was de wind die uit zee kwam met windkracht 5 noordwest pittig, waardoor de 3.765 een zware terugweg beleefden. Rob van der Niet was de verrassende winnaar, hij won de eindsprint van Sander Lormans. Bij de vrouwen won Lucinda Brand.

2011
2011 gaat de boeken in als een zware editie. De wind kwam pal uit het zuiden en was windkracht 6, dat betekende dat de heenweg richting Wijk aan Zee een gevecht tegen de wind was. Een recordaantal renners van 3.777 deed op zaterdag 7 januari mee. Strandspecialist Ramses Bekkenk was na 36 kilometer de snelste. Het was voor het eerst dat Bekkenk de strandrace in Egmond aan Zee won. Bij de vrouwen zegevierde Alieke Hoogenboom-Griffioen.

2010
In 2010 werd Egmond-Pier-Egmond voor de tweede keer in de historie afgelast. Een enorme domper voor de 3.600 deelnemers die de zaterdagmiddag van start wilden gaan in deze barre winterse weersomstandigheden. Er was een prachtig topveld bij de heren en bij de dames, het beloofde een fantastische strijd te worden tussen de top van Nederland! Zware winterse omstandigheden die bij Egmond horen in januari. De organisatie was er ook klaar voor, met 300 vrijwilligers en medewerkers waren alle voorbereidingen gedaan om de mountainbikes van start te laten gaan op de zaterdagmiddag. Helaas heeft de organisatie toch vrijdagavond moeten beslissen om het evenement af te blazen wegens de barre en extreme weersomstandigheden.

2009
In 2009 een recordaantal deelnemers van bijna 3500. Zeer opvallend was dit jaar de grote groei in deelname bij de bedrijven teams. Maar liefst 103 bedrijven gingen van start met 183 teams. Spectaculair was de overwinning bij de mannen. Na een zeer enerverende race was het Sebastian Langeveld die in de laatste kilometer de krachtpatser Nico Berckmans uit België achter zich wist te houden. Bij de dames was het opnieuw Gabrielle Rovers die er met de winst vandoor ging, Ingrid Lubek werd tweede voor Adrie Visser.

2008
In 2008 sloeg Sander Lormans eindelijk toe tijdens de 10e jubileumeditie. Hij was de grote winnaar bij de mannen. In een veld van 3.000 deelnemers won Gabrielle Rovers bij de dames.

2007
In 2007 verschenen wederom meer deelnemers dan ooit aan de start. Onder de 2.500 deelnemers was Andy Capelle uit België net als in 2003 de sterkste bij de mannen. In de vrouwenrace trok Ariëlle van Meurs aan het langste eind.

2006
De afgelasting van 2005 zorgde er het in 2006 niet voor dat de massa Egmond-Pier-Egmond was vergeten. Met een record aantal van ruim 2.300 deelnemers was Europa's grootste ATB strandrace zelfs populairder dan ooit. De strijd om de overwinning ging tussen vedette Erik Dekker en het aanstormende talent Thomas Dekker. Routinier Erik Dekker bleef zijn naamgenoot echter voor, waarmee het duo 'wegspecialisten' de mountainbikers knap voor bleef. Beste dame was Adrie Visser.

2005
2005 vormde door de afgelasting van de 8e editie een dieptepunt in de geschiedenis van Egmond-Pier-Egmond. Door de zware storm en het te smalle strand zag de organisatie zich in dat jaar genoodzaakt het evenement af te gelasten.

2004
In 2004 mocht 'Egmond' de jeugdige talenten Thijs Al en Suzanne de Goede begroeten als winnaars.

2003
In 2003 kwam de internationale inbreng met name vanuit België met parcoursrecordhouder Andy Capelle (1.02.30 in 2003) en wielerlegende Johan Museeuw.

2001 en 2002
In 2002 en 2001 deden grote namen als Gert Jan Theunisse (winnaar 2002 in 1.08.30), Bart Brentjens en Leontien van Moorsel (winnares in 2001 en 2002) mee.

1998
De verwachtingen die organisator Le Champion bij de eerste editie van Egmond-Pier-Egmond in 1998 koesterde werden met meer dan duizend deelnemers ruimschoots overtroffen. De pers repte van een gouden greep en de overtuigende winnaar Jan Weevers (1.16.26) zette Egmond met een klap op de wielerkaart.