Ramon Sinkeldam en Tessa Neefjes winnen GP Groot Egmond-Pier-Egmond 2024

De 23e editie van de GP Groot Egmond-Pier-Egmond is prooi geworden voor Ramon Sinkeldam. De 34-jarige renner van Alpecin-Deceuninck pakte ná de strandafgang in Castricum aan Zee met ploegmaat Jonas Rickaert en Rick van Breda de leiding en was de sterkste op de Boulevard Noord in Egmond aan Zee in 59:48. Bij de dames kwam Tessa Neefjes, de regerend Europees kampioen strandracen, als eerste over de finishstreep. Ook zij nam na Castricum het heft in handen en klopte topfavoriete Riejanne Markus, de huidig Nederlands Kampioen tijdrijden op de weg, in een tijd van 01:04:48.

Direct na het betreden van het strand lag de koers compleet open: dankzij de westenwind ontstonden er meerdere waaiers. Rick van Breda liet zich vanaf het begin gelden, samen met Daan van Sintmaartensdijk en de Belg Aron Verwilst namen zij brutaal de leiding tot en met het keerpunt in Velsen-Noord. Richting Wijk aan Zee werden zij vergezeld door onder andere Thijs Zonneveld, Jonas Rickaert en Ramon Sinkeldam.

Laatstgenoemde kwam samen met Rick van Breda het snelste uit de technische passage bij Castricum aan Zee en samen trokken zij vol gas door. Alleen Rickaert wist nog aan te sluiten richting Egmond. Met deze World Tour-tandem werd het voor de dappere Van Breda een onmogelijke opdracht. Hij werd knap tweede. Het was namelijk Sinkeldam die bij het zien van de finishstellage afstand nam en zijn eerste overwinning van de GP Groot Egmond-Pier-Egmond veiligstelde.

Ik heb een goed trainingskamp gehad, dus mijn benen voelde echt goed. Al is het afwachten tijdens zo’n strandrace, omdat iedereen kan winnen. Als Noord-Hollander deze race winnen is geweldig en ik ben heel erg blij.” De prof op de weg heeft met onder andere Parijs-Nice nog enkele geweldige races op het programma staan. “Maar het belangrijkste doel van 2024 heb ik nu behaald”, grapte de renner.

Tweede overwinning voor Tessa Neefjes
In al het waaier-geweld hebben Tessa Neefjes, Riejanne Markus en Maud Rijnbeek elkaar geen moment uit het oog verloren. Het was duidelijk dat de technische vaardigheden van Neefjes in haar voordeel werkte bij de strandafgangen. In Castricum nam ze definitief afstand van Markus en Rijnbeek en wist ze zich in een goed doordraaiende herengroep te positioneren. Met een ruime voorsprong pakte ze haar tweede titel in Egmond en dat had ze niet verwacht. “Ik ben even ziek geweest, waardoor de voorbereiding niet top was. Gelukkig kon ik de wedstrijd goed lezen vandaag.” De fulltime gravelrijdster is nog niet klaar met Egmond en komt zeker terug om de derde overwinning binnen te slepen.


Editie 2024
De volgende editie de GP Groot Egmond-Pier-Egmond zal plaatsvinden op zaterdag 11 januari 2025. Inschrijven is mogelijk vanaf medio augustus.
13-01-2024