Trainen voor GP Groot Egmond Pier Egmond

 
Voor het officieuze WK strandracen bereid je je natuurlijk goed voor, maar hoe moet je dat precies aanpakken. Want of je nou meedoet om de prijzen of het gaat om de finish te bereiken, strandracen is een hele specifieke discipline die vraagt om een andere aanpak dan wegwielrennen of mountainbiken.
 
Wat strandracen uniek maakt, is dat je door een verhoogde rolweerstand als het ware altijd een paar procent omhoog fietst. Jezelf verstoppen zoals op de weg in een grote groep is er eigenlijk bijna nooit bij. Hiervoor moet je dus vooral een heel hoog vermogen op je omslagpunt kunnen fietsen. Je kan dit vergelijken met het beklimmen van een flinke col alleen met twee hele grote verschillen.
 
Ten eerste moet je dit ‘klimmen’ doen, terwijl je je zittend heel klein oftewel aerodynamisch maakt en ten tweede eveneens met een heel hoog beentempo. Met wind mee, vaak het geval op de terugweg vanaf de pier, wil je een hoog vermogen kunnen ontwikkelen, maar ook met een hoge cadans. Dit is iets waar vooral baanwielrenners in uitblinken, maar ook iets waar jij op kan trainen.
 
Wat we ook niet moeten vergeten in het strandracen zijn de krachtexplosies van vaak 1 tot 3 minuten. Bijvoorbeeld het strand op en af of door stukken mul zand, moet je ook boven het omslagpunt met voldoende power in de benen flink kunnen knallen. Gelukkig zit je, als het goed is, niet 5 uur op de fiets zit en daarom lijkt een goede duurconditie wat minder van belang. Aan de ene kant klopt dat, maar aan de andere kant zorgt een goede duurconditie er wel voor dat je sneller herstelt van intensieve inspanningen. Dus ook deze vlieger gaat niet helemaal op.
 
Het loont dus om in de voorbereiding ook goede duurtrainingen de basis te laten zijn met 1 tot 2 keer week een training met hele hoog intensieve intervallen. Denk daarbij aan 40 seconden voluit en slechts 20 seconden rust en dat dan 10 keer en liefst zelfs drie sets. De basis is voor de meeste fiets doelen dan ook goede duurtrainingen afgewisseld met hoog intensief werk, oftewel gepolariseerd trainen.
 
Dit kan je aanvullen met bijvoorbeeld tweewekelijks krachttraining op de fiets en eveneens niet vaker dan 1 keer per twee weken omslagpunt intervallen. Daarnaast is het dus ook zeker verstandig om in de intervallen ook regelmatig te kiezen voor een wat hogere oncomfortabele cadans. Zodoende train je je coördinatie nog een beetje extra om met wind mee ook je vermogen kwijt te kunnen.
 
Fysiek kan je je met deze tips en vooral met de hulp van de adaptieve trainingsschema’s van JOIN perfect voorbereiden. Vergeet alleen ook niet aan het juiste materiaal en kleding te denken.  Voor wat betreft kleding zijn goede neoprene handschoenen en overschoenen en een gabba eigenlijk onmisbaar. Daarnaast moet je je vooral niet te warm aankleden en kiezen voor iets dat je onderweg uit kan trekken, zoals bijvoorbeeld een windstopper. Je zal echt niet de eerste zijn die al compleet plafonneert bij de start in Egmond, door een iets te warme kledingkeuze.
 
Daarnaast is vooral je bandenkeuze en bandenspanning ontzettend belangrijk. Hoewel de toppers op speciale strandfietsen rijden met een agressievere geometrie en aparte sturen ten opzichte van mountainbikes, kan een gewone sterveling met een normale MTB en zelfs een gravelfiets ook Egmond Pier Egmond uitfietsen. Essentieel zijn alleen wel de breedst mogelijk banden te gebruiken die in je frame passen en deze tubeless te maken, dus zonder binnenbanden. De rolweerstand neemt met binnenbanden enorm toe op een lage bandenspanning, terwijl de kunst is een bandenspanning te kiezen waarbij je net niet op de velg rijdt. Dit zit bij de toppers met brede strandbanden zelfs rond de 0,7 bar, maar is natuurlijk ook afhankelijk van je gewicht.
 
Met deze tips en natuurlijk de hulp van JOIN Cycling moet je je perfect kunnen voorbereiden op Egmond Pier Egmond. Veel succes alvast en vergeet vooral niet te genieten van de tegenwind, het koude zeewater en het stroperige strand!

Als GP Groot Egmond-Pier-Egmond deelnemer hebben wij een speciale aanbieding voor je. Je traint 30 dagen gratis en geheel vrijblijvend met JOIN. JOIN is de nummer 1 app voor een slim, flexibel en persoonlijk trainingsschema. Zo train je gericht en efficiënt op jouw racefiets, gravel bike of mountainbike en haal je maximaal rendement uit je trainingen.

Probeer de app